De vachtverzorging

Met vieze pootjes terug van de wandeling

Wij hebben geen tuin, dus als de meisjes met vieze pootjes thuiskwamen, moesten ze eerst het bad in om de pootjes af te spoelen. Bij toeval vonden we op internet een “Portable Shower”. Waarom hebben we die niet eerder gezien? Hij is in één woord geweldig. Vijf liter inhoud en drie bar druk is voldoende om ze allebei schoon te spuiten.

Hozelock Portable Shower

Hozelock Portable Shower

 

Het onderhouden van de vacht

De Bearded Collie heeft een schitterend uiterlijk. Wie kijkt er niet vertederd als hij zo’n wolbaal tegen komt. Maar een mooie vacht blijft niet vanzelf zo mooi, daar moet toch wel wat voor worden gedaan. Alleen kammen is niet voldoende, want een kam maakt de vacht niet schoon. Het is de borstel die ook reinigt. Met een borstelbeurt zijn we een keer in de week toch wel zo’n 3 uur -per hond- bezig. Dat kan van hond tot hond verschillen, want het is ook afhankelijk van de structuur van de vacht. Zo is bijv. bij onze meisjes de vacht erg veranderd na de sterilisatie. Er zijn eigenaren die met 1½ uur per week klaar zijn.

Benodigde materialen.
Het is hier een kwestie van “Hoeveel geld heb ik beschikbaar”. Want als u het kunt missen, kies dan voor kwaliteit. Het werkt prettiger en het gaat langer mee.

 

IMG-20120421-00124

IMG-20120421-00125

Wij lopen even de foto af van links naar rechts:– De borstels die wij gebruiken zijn: Mason & Pearson, Boar Bristle & Nylon, Medium Size “Junior” B2, voor het hele lichaam en een “Pocket & Bristle Nylon BN4”, voor de pootjes. Deze laatste is niet per sé noodzakelijk hoor, maar wij vinden het makkelijker de pootjes met een wat kleiner borsteltje te doen. Deze Mason & Pearson borstels hebben de haren in een soort kunststof vaasje gevat, ideaal voor lange haren.

– Dan maken wij soms gebruik van een zgn. “harkje”. Het harkje heeft ronddraaiende pennetjes en is een heel fijn hulpmiddel als er een knoop verwijderd moet worden.
– Rechts van het harkje ziet u een hele fijne kam. Deze gebruiken wij voor het hoofd, maar ook om klitten te verwijderen.
– Daarnaast de gewone stalen kam.
– Een tandsteen krabbertje.
– Een gewone schaar en een effileerschaar voor de pootjes. Kies bij voorkeur goede originele kapperscharen, die zijn weliswaar duur, maar knippen fantastisch.
– Trimtafeltje: ze zijn er in meerdere variaties: in hoogte verstelbaar, vast, met wieltjes en electrisch. Een gewone tafel kan natuurlijk ook heel goed, maar dat hangt van de werkhoogte af en uw rug.

Voorts hoort bij de uitrusting een tekentang, shampo en conditioner. Shampo gebruiken wij van Chris Christensen “Day to Day”. Conditioner gebruikten wij van Chris Christensen “Ice on Ice” of van Ring 5 “Hair Care”.  Bij ons laat Ice on Ice echter een wat vettige laagje achter op de Novilon waar de meisjes steeds liggen, zodat het plaatselijk glad kan worden. Zelfs bij de gebruikelijke verdunning. Daarom staat er tegenwoordig altijd Ring 5 “Hair Care” in de kast. Kwalitatief doen ze echter niet voor elkaar onder.

Werkwijze
Er zijn mensen die de hond liever staand borstelen, wij zelf geven de voorkeur aan liggend. Wij vinden het zo makkelijker om de ondervacht door te borstelen. Bovendien blijven onze meisjes makkelijker 2½ uur liggen, dan dat ze dat moeten staan. De goede fokker zal u zeker uitgebreide instructies geven, maar we geven u hier een indruk hoe het werkt:

 

De hond ligt op de tafel en we beginnen in het midden, onder aan de buik. De bovenvacht slaan we terug, even spuiten en dan de vacht, laag voor laag, naar boven toe werkend, borstelen. Daarna doen we de achterkant en de staart, te beginnen bij de pootjes, zo omhoog werkend. De pootjes verdienen bijzondere aandacht, want daar lopen ze immers mee op straat, in het zand, door glas, door struiken enz. enz.. Controleer de zooltjes goed, de ruimte tussen de teentjes, maar ook de holle ruimte tussen het begin van de teentjes, of er iets zit wat er niet hoort. Als dat klaar is gaan we naar de voorpootjes, oren, hals en dan het hoofd.
Dan draaien we de hond om en gaan we aan de andere kant precies hetzelfde tewerk. Aan het einde leggen wij de hond op de rug en gaan de oksels, buik en liezen nog eens langs.
Het snelste klitten ze achter de oren en in de oksels.

Klitten verwijderen moet zorgvuldig worden gedaan. Altijd de haren met de vingers goed vasthouden achter de knoop, zodat er geen spanning op de huid komt te staan. Goed inspuiten, even met de vingers inwrijven en dan voorzichtig, puntje voor puntje, zachtjes de haren uit elkaar peuteren.IMG-20141228-WA0003 - kopie

Af en toe moeten de pootjes –ovaal- bijgeknipt worden, als de haren teveel op de grond komen. Dat doen we als de hond staat, anders wordt het nooit mooi. Ook de staart moet soms een beetje bijgewerkt worden, als hij over de straat gaat slepen. Dan leggen we de hond op de gewone tafel en waaieren de staart uit. Dan kun je hem perfect bijknippen.

En soms moet het kind in bad. Hoe vaak is van zoveel factoren afhankelijk dat daar niet een strak schema voor te geven is. De een doet het iedere maand, de ander een keer per kwartaal en weer een ander helemaal niet. Het is in ieder geval wél van belang dat de Beardie éérst wordt geborsteld, zodat alle klitten zijn verwijderd, alvorens hij in het sop gaat.

Weet u, het onderhoud van de vacht is best wel even werk, maar als je klaar bent zie je gelijk waarvoor je het hebt gedaan. En…… het geeft ook een fijn gevoel zo intensief met je hond bezig te zijn.

 

 

——————————————————————————————————–