Eigenschappen van de Beardie

Het karakter van de Bearded Collie is niet in een paar woorden te vatten. De Beardie heeft een zachtaardig karakter, is vrolijk, speels en altijd in voor een beetje dollen. Ze zijn verdraagzaam, bijzonder slim en leergierig. Die slimheid kan nog wel eens opbreken, als je niet altijd even consequent bent, want ze weten de “mazen van de wet” feilloos te vinden. Het zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. En, zoals bij iedere herdershond, ze moeten iets te doen hebben. Ze zijn uitermate geschikt voor bijv. behendigheid, fly-ball, rallye-obedience e.d.. Activiteiten waarbij ze hun energie kwijt kunnen en hun denkvermogen op de proef wordt gesteld. En wees eerlijk: een Beardie die met wapperende manen over een hindernis springt, geeft toch veel meer plezier dan een die van verveling de kussens van het bankstel een volkomen nieuw uiterlijk heeft gegeven…..
Een andere eigenschap van de Bearded Collie waar men zeker rekening mee moet houden, is zijn gevoeligheid. Een terechtwijzing moet duidelijk zijn, maar mag nooit te fel zijn. Eén keer flink schreeuwen, kan maandenlange onzekerheid tot gevolg hebben. Wees ook consequent in wat wel en niet mag, want anders wordt het huishouden binnen de kortste keren door een langharige medebewoner geregeld.
Wat ook bijzonder is bij de Bearded Collie, is zijn enthousiasme als hij rasgenoten ziet. Volgens sommige experts kent een hond geen onderscheid tussen de verschillende rassen. Maar dat is bij een Beardie wel anders: zodra die een andere Beardie ziet gaat hij helemaal uit z’n dak.

 

 

 

 

——————————————————————————————————–