Sterlisatie ja of nee

Vaak komt ook de vraag op of je de hond moet laten castreren of steriliseren. Hier zijn de meningen steevast over verdeeld: de voorstanders vinden altijd argumenten om het wel te laten doen, terwijl de tegenstanders beschikken over argumenten om het niet te laten doen. Zonder in te willen gaan op de vraag of het beter is ze te laten helpen of niet, willen wij wel vertellen wat wij hebben besloten en waarom.
Wij wonen op de 11e etage in een flatgebouw met veel honden. Als we naar buiten gaan, weet je nooit wat je tegen komt in de lift. Met een loops teefje de lift in en het risico lopen dat er onderweg naar beneden een of meer reuen instappen, leek ons niet echt een aantrekkelijk idee. Met de trap naar de 11e etage is uiteraard ook geen optie. Naast het dreigende risico op melkkliertumoren, baarmoederontsteking of schijnzwangerschap, was dit voor ons de doorslaggevende reden om ze te laten steriliseren. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: als je besluit de hond te laten steriliseren, doe dat dan pas ná de eerste loopsheid. Je hoort steeds vaker om je heen, dat je dit al op heel jonge leeftijd zou moeten doen, maar laat de hond eerst op natuurlijke wijze volgroeien en verstoor dit proces niet. Tussen de twee en drie maanden na de eerste loopsheid is de meest ideale periode. Hoe vaker de hond loops is geweest, hoe minder werkingsvol sterlisatie is om de eerdergenoemde risico’s te vermijden.
Nadat het besluit genomen was om tot sterilisatie over te gaan, was het tijd om te kijken hoe dat in zijn werk gaat. Met een beetje Google’n krijg je gauw genoeg een beeld van de verschillende methoden. Je kunt de conventionele manier kiezen, waarbij ze een flinke snee in haar buik krijgen en een half uur tot drie kwartier onder narcose zijn. Na de operatie is vaak enige dagen zo’n soort lampekap nodig om te voorkomen dat ze aan de wond gaan likken. Wij hebben gekozen voor een alternatieve methode en wel d.m.v. laparoscopie, oftewel een kijkoperatie. Drie kleine sneetjes van 0,5 cm zijn voldoende. De hele operatie duurt 10 minuten, waardoor er veel minder narcose hoeft te worden toegediend. Een kap naderhand is ook niet nodig. Na de operatie liepen de meisjes zelf naar de auto. De eerste dag waren ze enigszins wankel, maar de volgende dag liepen ze er al weer lustig op los. De dag daarna werd er weer gerend en geravot……. Het enige dat wij later van deze sterilisatie hebben gemerkt, is dat de structuur van de vacht iets is veranderd.
Je kunt deze kijkoperaties bij steeds meer dierenartsen uit laten voeren. Wij hebben uitstekende ervaringen met de uitvinders er van bij Dierenkliniek Westland in Naaldwijk. We zijn er inmiddels met alle drie onze honden geweest en zijn ontzettend enthousiast over de liefdevolle manier waarop men daar met de dieren om gaat. Als u meer wilt weten, klik dan eens op de link op de “Link-pagina”.

 

 

 

 

——————————————————————————————————–