U wilt ook een Bearded Collie?

U wilt ook een Beardie? Weet u het zeker?

Helaas worden honden maar al te vaak op het uiterlijk gekozen, terwijl de nieuwe eigenaren geen idee hebben wat voor karakter de nieuwe huisgenoot heeft. Ook tv-reclames en honden in films dragen daartoe bij. “Oh mam, kijk daar eens wat een leuke hond. Die wil ik ook…” Een Bearded Collie heeft, door zijn lange haren, een hoog knuffelgehalte. Maar dat mag niet de enige reden zijn om voor het ras te kiezen. Want hij blijft er niet vanzelf zo uitzien. Vóór de sterilisatie waren wij 1x per twee weken zo’n anderhalf uur bezig met de vachtverzorging. Ná deze ingreep 1x per week tot zo’n 3 uur. Per hond! Waarbij wij tussendoor af en toe even met een kam door de vacht heengaan, maar dat hoeft maar 5 minuten te duren.

Je gaat naar buiten met een Bearded Collie en komt soms terug met een Bagger Collie. Bij binnenkomst moeten eerst alle takjes, blaadjes, twijgjes, sliertjes enz. enz. uit de vacht worden gepeuterd. U heeft er geen idee van wat ze, afhankelijk van het seizoen, allemaal mee naar binnen slepen. En als de onderkant er zo uitziet als op bijgaande foto, dan moeten ze bij ons eerst door de wasstraat voordat ze weer door het huis heen mogen banjeren. Dan zetten wij ze één voor één in het bad en spoelen hun pootjes en onderbuik af. Daarna afdrogen met Karlie doekjes. Totale tijdsduur ca. 20-30 minuten per hond, afhankelijk van de “vervuiling”. Maar wij wonen dan ook in een flat. Heeft u een eengezinswoning, dan zal het afspoelen makkelijker gaan: met de tuinslang of de pootjes in een emmertje water dopen.

U wilt nog steeds een Beardie? Weet u het héél zeker?

In ieder seizoen heeft de natuur een verrassing in petto: ligt er sneeuw dan moet je voor de wandeling de voetzooltjes insmeren met vaseline. Dat voorkomt dat de sneeuw tussen de teentjes gaat klonteren en tot ijs wordt omgevormd. Ook beschermt het tegen pekel.

Beginnen in het voorjaar de bomen te bloeien, liggen de paden vol met afgewaaide, plakkerige beschermhulsjes van de knoppen. Die plakken vreselijk goed hoor, ook in de haren van de pootjes.

Hier flitst Raïsa voorbij op het strand (vandaar dat niet alle lichaamsdelen erop staan)

Tegen de zomer krijg je van die lange grashalmen. Die halmen vallen uit elkaar en wat er blijft liggen lijkt op een pijltje met een pluimpje er aan. Kruipers noemen wij ze. Levensgevaarlijk zijn die dingen, want die kunnen maar één kant uit: naar voren. Met de scherpe punt boren ze zich in de huid en door het pluimpje kunnen ze niet terug. Ze kunnen daar gaan ontsteken, maar gaan tegelijk steeds verder naar binnen. Er zijn gevallen bekend, waarbij zo’n kruiper in de bloedbaan terecht is gekomen met desastreuze gevolgen. Je moet in die periode het liefst na iedere wandeling, anders minstens één keer per dag, heel nauwkeurig de pootjes controleren of er eentje tussen zit. Ook in de holte tussen de teentjes kijken. Gelukkig zijn deze grashalmen niet overal, maar waar wij wonen zijn er verschrikkelijk veel, het is gewoon een ramp.

 

Op sommige plaatsen liggen van die klittenballen. Die blijven overal aan hangen, aan de vacht, aan elkaar. Eén stap er door en ze hebben maar zo een vuistgrote knol die slechts met moeite te verwijderen is. Eerst met de vingers het ergste eruit halen, dan de vacht op die plaats nat maken en “afwerken” met een fijne kam.

Het bovenstaande klinkt misschien wat erg negatief, maar er belanden al genoeg honden in asiels omdat de eigenaar zich niet goed heeft voorbereid. Een Beardie kort scheren is ook geen optie: voor eventjes is het vachtprobleem opgelost, maar door het knippen en scheren verandert de vachtstructuur en zal de verzorging steeds meer problemen gaan geven.

U weet zeker dat u nog steeds een Beardie wilt?

Geweldig, dan heeft u de juiste instelling voor dit unieke ras. En als je eenmaal een Beardie hebt gehad, wil je nooit meer een hond.

Op de websites van de “Nederlandse Bearded Collie Club” en de “Vrienden van de Bearded Collie”, staan fokkers vermeld die fokken volgens de geldende regels. Natuurlijk zit er ook kaf onder het koren, want jezelf de hemel in prijzen kan iedereen. Maar als u een fokker bezoekt: kijk rond, vraag, luister en Google… Een paar uiterst betrouwbare fokkers die wij persoonlijk kennen en waarbij wij met eigen ogen hebben gezien hoe bij hen alles in zijn werk gaat, zijn op de “Links” pagina opgenomen. Een Bearded Collie pup kost zo tussen de € 800,– en € 1.000,–. Wees bijzonder argwanend bij pups die veel voordeliger zijn omdat die fokker beweert dat ze er niet rijk van hoeven te worden. Bedenk dat de prijs van een pup zeker geen pure winst is voor een betrouwbare fokker. Het dekken van het teefje door een goede, gezonde reu kost geld. Ook de registratie bij de Raad voor Kynologisch Beheer moet worden afgerekend. Dan lopen de kosten voor de dierenarts behoorlijk op aan inentingen, onderzoeken, röntgen,  etc.. U wilt immers geen hond die na korte tijd zo ziek blijkt te zijn, dat inslapen nog de enige oplossing is, of waarvan na een paar jaar blijkt dat deze zware HD heeft. Soms worden er honden aangeboden “van de boerderij”, alsof dat veel beter zou zijn dan ergens anders vandaan. Misschien zijn die honden wel helemaal niets gewend. Kijk of de socialisatie past bij uw leefomgeving: hebben ze altijd in huis gewoond, zijn ze met de bus mee geweest, hebben ze in drukke straten gelopen, zijn ze gewend aan lawaai in de omgeving enz. enz.. Hoe meer “ervaring” ze hebben, hoe beter het is.

 

 

 

——————————————————————————————————–